۰۳ آبان ۱۴۰۵ ۱۳:۱۷
چهارشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۱۲:۳۳
کد خبر: ۱۱۲۸۰۴

بورس تهران پس از ۸۰ روز چگونه باز شد؟ | بازار به کدام صنایع روی خوش نشان داد؟

بورس تهران پس از ۸۰ روز چگونه باز شد؟ | بازار به کدام صنایع روی خوش نشان داد؟
پس از ۸۰ روز تعطیلی بی‌سابقه، بورس تهران سرانجام در حالی بازگشایی شد که بسیاری انتظار سقوطی سنگین و صف‌های فروش میلیونی را داشتند؛ اما بازار برخلاف پیش‌بینی‌ها، با حمایت‌های گسترده و رفتار متفاوت بازارساز، آغازی غافلگیرکننده را تجربه کرد. حالا پرسش اصلی این است: آیا سبزپوشی نخستین روز، نشانه بازگشت اعتماد به بازار سرمایه است یا فقط آرامشی موقت زیر سایه جنگ و نااطمینانی؟
 سهیل شادی
نویسنده

بورس تهران پس از ۸۰ روز تعطیلی بازگشایی شد. بورسی که با حملات صبح روز ۹ اسفند ماه به ایران تعطیل شد و معاملات روز مذکور هم باطل گردید، بالاخره پس از ۸۰ روز تقویمی باز شد. در این ۸۰ روز تقویمی ۶۱ روز کاری نهفته بود که می‌توانست بازار سهام معامله شود و فعالان این بازار به فعالیت بپردازند و چرخ اقتصاد بهتر بچرخد، اما با تصمیم شورای عالی بورس بسته ماند.

درنهایت اوایل این هفته اعلام شد که بورس تهران از سه‌شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ بازگشایی می‌شود. از نگاه کارشناسان زمانی که بحرانی در کشور ایجاد می‌شود، تعطیلی موقتی بازار سرمایه با هدف کنترل ریسک، توجیه دارد، اما وقتی این تعطیلی طولانی می‌شود، دیگر از کنترل ریسک خارج و به بحران تبدیل می‌شود. با این‌حال سازمان بورس سعی کرد با اتخاذ تدابیری، بورس را با وضعیت مناسبی بازگشایی کند.

حمایت‌های بازگشایی سهام پس از ۸۰ روز

تدابیر درنظر گرفته شده برای بازگشایی بورس، از وام ۲۰۰ میلیونی ۲۴ ماهه گرفته تا بیمه سهام و تضمین بازدهی ۳۰ درصدی برای سهامداران خرد بود. همچنین برای فروش بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها نیز محدودیت‌هایی قرار داده شد. در پیش‌گشایش و ۲ دقیقه ابتدایی بازار نیز محدودیت‌هایی برای فروش اشخاص حقیقی و حقوقی وضع شد.

اقدامات مذکور هرکدام به نوبه خود تاثیر مثبتی در وضعیت بازگشایی بازار داشت، اما شاید مهم‌ترین اتفاقی که رخ داد، خرید‌های سنگین صفوف فروش بازار در دقایق ابتدایی بازار بود. از همان ابتدای بازار برخی سهام سیمانی، دارویی و غذایی در صف خرید بازگشایی شدند. از مثبت‌ها البته آنقدر وسیع و گسترده نبود و تنها محدود به برخی سهام بود. همزمان با بازگشایی بازار، در ۱۵ دقیقه ابتدایی حمایت خوبی از سهام شد و صفوف فروش به ترتیب خریداری شدند و بسیاری سهام به صف خرید هم رسیدند.

خرید‌های امروز و مثبت شدن بازار بورس علی‌رغم تصور اکثریت که انتظار ریزش سنگین از سهام داشتند، بازگشایی مطلوبی برای بورس تهران پس از یک جنگ سنگین بود. درحالی که پس از جنگ ۱۲ روزه بورس قفل صف فروش باز شد و سقوط بیش از ۲۰ درصد را تجربه کرد، در اولین روز پس از جنگ ۴۰ روزه توانست در پایان شاخص بورس را هم به رنگ سبز درآورد.

یکی از تفاوت‌های اصلی بازگشایی بورس پس از جنگ رمضان با جنگ ۱۲ روزه در رفتار بازارساز بود. پس از جنگ ۱۲ روزه صندوق توسعه و تثبیت به سهام اجازه ریزش داد و پس از کاهش قیمت سهام تا ۱۵-۲۰ درصد، آن‌گاه تصمیم به ورود و حمایت از بازار گرفت. اقدامی که باعث فراگیری ترس در بازار شده بود، اما مدیریت منابع برای صندوق بهینه صورت گرفت و در محدوده‌های کف حمایت کرد و خرید انجام داد. اما این رفتار در بازگشایی ۲۹ اردیبهشت سهام متفاوت بود و حمایت‌ها در ۱۵ دقیقه ابتدایی از بازار انجام شد تا در امکان ایجاد ترس هم گرفته شود و فعالان بازار با دل قرص‌تری خرید‌های خود را انجام دهند. همین تفاوت در رفتار بازارساز باعث شد توانست نتیجه خوبی را رقم بزند و باعت تعجب اکثریت فعالان بازار از بازگشایی مثبت بورس پس از جنگ شود.

بورس تهران پس از ۸۰ روز چگونه باز شد؟ | بازار به کدام صنایع روی خوش نشان داد؟

اقبال به سمت کدام سهام بود؟

در روز نخست بازگشایی سهام پس از جنگ رمضان، اقبال بازار به سهامی بود که نه تنها از جنگ آسیب مستقیم و حتی غیرمستقیم ندیدند، بلکه جنگ باعث ایجاد مزیت در آنها نیز شده بود. صنعت سیمان که با افزایش قیمت در سیمان منتفع بودند و بازسازی پس از جنگ نیز خود نیاز به سیمان در کشور را افزایش می‌دهد، صنعت غذایی که با حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت‌هایی که در چندماهه اخیر دیدند وضعیت خوبی را سپری می‌کنند و صنعت دارو که دولت در ماه‌های اخیر به دلیل بهبود وضعیت و حفظ تولید این شرکت‌ها، افزایش قیمت‌های متعددی درنظر گرفته است.

دیگر سهام بازار که از ریسک جنگ در امان بودند، نیز وضعیت مناسبی داشتند از جمله ملی مس ایران با نماد فملی که معدنی است و جنگ آسیبی به آن وارد نکرده و بالا رفتن قیمت دلار هم به سودآوری این شرکت کمک می‌کند. همچنین سهام بانکی که در جنگ‌ها چندان آسیبی نمی‌بینند و در کشور به صورت غیرمتمرکز فعالیت دارند.

در سمت مخالف سهامی که از جنگ آسیب دیدند مانند شستا (سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی) که به برخی شرکت‌های زیرمجموعه این هلدینگ حمله شده است، یا سهام خودروسازی که با مشکلاتی مانند تامین مواد اولیه دست و پنجه نرم می‌کنند، وضعیت خوبی را نداشتند. همچنین سهامی که هنوز مورد حمله قرار نگرفتند و وضعیت خوبی هم دارند، اما در جنگ‌ها بسیار آسیب‌پذیر هستند نیز نتوانستند رنگ سبز به خود ببیند. در این دسته سهم‌هایی مانند پالایشگاه نفت بندرعباس، پالایشگاه نفت اصفهان و فولاد کاوه جنوب کیش قرار می‌گیرد.

در نهایت روز نخست بازگشایی بورس پس از جنگ رمضان، فراتر از انتظارات رقم خورد و حمایت‌های خوبی صورت گرفت؛ هرچند این حمایت‌ها با محدودیت‌های فروش برای بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها همزمان بود. با این وجود امید می‌رود تا در روز‌های آتی و پس از تکمیل حمایت‌های مستقیم بازارساز، بازار بتواند این مسیر را ادامه دهد، هرچند مادامی که سایه جنگ و تنش بازار را تهدید می‌کند، نمی‌توان انتظار صعودی بودن یک‌دست بازار را داشت.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
افتتاح 43 مدرسه کیمیای دانش در مسیر ایفای مسئولیت‌های اجتماعی
سخنرانی‌های اوباما در اوهایو و میشیگان: نکات کلیدی درباره ترامپ، جنگ ایران و انتخابات میان‌دوره‌ای
افزایش یک درجه‌ای مجازات جرائم مرتبط با کارگزاران بیگانه در مصوبه مجلس
معماری جنگ بی‌پایان؛ ترومای قدرت و پیامد‌های بن‌بست امنیتی در کارنامه نتانیاهو
انتخابات اسرائیل اهمیت دارد و این تنها مسئله اسرائیلی‌ها نیست
حامیان ناراضی نتانیاهو، هدف اصلی کارزار انتخاباتی اسرائیل
چمران: قصور شهرداری درباره درختان چیتگر را رها نمی‌کنیم
وزیر امور خارجه در آیین گشایش موزه شهید خرازی: عقلانیت توأم با تعهد انقلابی، ویژگی بارز دیپلمات فقید بود
پدر علم هیدروژئولوژی ایران: ال‌نینو عامل سیل‌های سراسری نیست
باراک اوباما در سخنرانی انتخاباتی میان‌دوره‌ای، ترامپ را عامل «هرج‌ومرج و ظلم» توصیف کرد
سمیه گلپور: تاوان مماشات با وزیر کار از جیب کارگر و بازنشسته پرداخت می‌شود | هیأت رییسه مجلس استیضاح میدری را وتو می‌کند؟!
کوه کلنگ در چند قدمی سکونتگاه‌ها| ساکنان اطراف نطنز از خطر احتمالی چه می‌دانند؟
معماری بقا و جهش صنعتی؛ درس‌های تاریخی خروج از تله انزوای فناوری
صدور هشدار نارنجی؛ طوفان، رگبار سیل‌آسا و مواج‌شدن خزر در راه است
به بهانه اجرایی شدن افزایش ۴۰ درصدی قیمت بسته‌های اینترنت ؛ نگاهی به پشت‌پرده هزینه‌های ارزی شبکه و مقایسه آن با گرانی سایر کالاها
تأمین مالی پروژه‌های گردشگری با استفاده از ظرفیت‌های بانک شهر
تفاوت ساختاری «جنگ سرد» و «جنگ فرسایشی»
هشدار ترامپ درباره احتمال اجرای عملیات نظامی تازه علیه ایران
چگونه با متاتریدر تحلیل تکنیکال انجام دهیم؟ راهنمای معامله‌گران
خبرگزاری کره جنوبی از سفر کیم جونگ اون به چین خبر داد
محسنی‌اژه‌ای در نشست با اقتصاددانان: حل بحران‌های اقتصادی نیازمند اجماع، واقع‌بینی و آرایش جنگی است
چگونه تسلط انرژی ترامپ به غرور مفرط تبدیل شد
بهسازی یک جاده آنتنی دیگر در خوزستان / تسهیل تردد میان روستای سور مقداد و شهر امیدیه با پیگیری امیر حیات مقدم
ریزش سنگین طلا در بازار‌های جهانی؛ عقب‌نشینی هر اونس طلا به کانال ۳ هزار دلاری
جهش سه‌دلاری قیمت نفت برنت به ۱۱۶ دلار و ۷۲ سنت در پی حملات انصارالله
با تشدید بحران، فرصت برای امدادرسانی به شهر تعز در یمن رو به پایان است
وزرای خارجه اروپا و خاورمیانه بر لزوم دیپلماسی و پرهیز از حملات جدید به ایران تأکید کردند
میان‌دوره‌ای ۲۰۲۶؛ رأی‌گیری جهانی در لباس انتخابات داخلی آمریکا
سنتز عهدشکنی؛ کارنامه تاریخی واشنگتن در انهدام معاهدات بین‌المللی و پشت کردن به متحدان
پیشنهاد سردبیر
زندگی